Václav Votruba: Jak využíváme Superbrands pro zvýšení prestiže B2B značky

10.11.2015

Václav Votruba, marketingový manažer značky Tork společnosti SCA Hygiene Products, se stará o marketing B2B značky Tork už sedmým rokem. Titul Superbrands mu v tomto pomáhá, pro zvýšení prestiže i lepší hospodářské výsledky.
 
Superbrands – zkuste stručně shrnout, co vás napadne.
V záplavě marketingových soutěží a ocenění jsou Superbrands výjimečné tím, že jsou nezávislé, odborné a pokrývají celou škálu ekonomiky. Značka Tork a další B2B mají jednu velkou nevýhodu: v očích veřejnosti nejsou téměř vidět, přestože všichni jejich výrobky nebo služby přímo či nepřímo využívají.  Superbrands ukazují, že i hygiena mimo domov má své místo v seznamu výjimečně úspěšných společností.
 
Jak značku Superbrands využíváte ve svém marketingu?
Všichni ji máme v e-mailovém podpisu. Často se mě naši obchodní partneři ptají, co Superbrands je, gratulují mi nebo se zmíní, že si značky všimli. Dalším důležitým kanálem je PR. Tady bych chtěl zmínit jednu zajímavou příhodu. V ČR jsme získali titul Superbrands již podruhé. Při přípravě tiskové zprávy jsme narazili na otázku, co pro nás značka Tork znamená a v čem myslíme, že je její výjimečnost.
 
Máte asi na mysli fakt, že k ocenění nedáváme žádný komentář, co nás na značce zaujalo a čím nás přesvědčila, že je Superbrands?
Přesně tak. S naší PR agenturou jsme si sedli a přemýšleli, jak naši značku vnímají odborníci, lidé zvenku a nepoznamenaní naší branží. Bylo to poučné i z toho pohledu, že první ocenění pro nás bylo celkem jasné. Značka Tork se v tom předcházejícím roce stala jedničkou na trhu, provedla zdařilou akvizici jednoho z největších konkurentů a spojila jeho sortiment se svým.
 
Co pro vás znamenalo druhé ocenění Superbrands? 
Bylo to takové cvičení v pozitivitě. Dívali jsme se na rok 2014 a hledali jsme, co se povedlo. Běžně se samozřejmě zdůrazňují negativa, různé problémy a průšvihy, které jsou akutní, náhlé a dobře vidět. Úspěchy jsou většinou postupné, méně viditelné a nevyžadují tolik pozornosti.
 
Jaké byly ty největší úspěchy?
Dva úspěšné launche nových produktů, získání dvou cen red dot, ekonomické výsledky. A hlavně jsme si uvědomili, že velmi důležité je obklopit se lidmi a partnery, na které je spolehnutí. To je možná to největší tajemství super značek – skvělí zaměstnanci, partneři, kteří dávají do značky svou práci, energii a srdce.
 
Logo Superbrands používáte i na materiálech, tiskovinách...
Dvojitá pečeť Superbrands je všude, kde komunikujeme značku Tork. A v další komunikaci využíváme i další zajímavosti kolem Superbrands, rozhovory s oceněnými nebo reklamní kampaň Superbrands.
 
Zmiňoval jste ekonomické výsledky v souvislosti se Superbrands.
Networking během závěrečného večera byl úžasný. Měli jsme možnost si promluvit s lidmi, co řeší podobné otázky jako my, v naprosto jiném oboru. A zjistili jsme, že naše obory se často dají propojit, jak obchodně, tak ideově. Nabízí nové možnosti spojení, otevírá dveře...
 
Jaké dveře otevírá Superbrands?
Všechny oceněné značky a jejich manažeři tvoří pomyslný brain-trust, klub úspěšných. Když mi napíše kolega marketingový manažer další Superbrands, máme automaticky společné téma.
 
Jakou byste dal radu, co se týče využití Superbrands, sám sobě před dvěma roky?
Rozhodně bych se více zaměřil na networking a neformální setkání s dalšími manažery. Měsíční kulatý stůl na různá témata, od řízení značky po největší výzvy, kterým čelíme, by byl určitě skvělou platformou pro další sdílení idejí, řešení a nápadů.
 

 

Hlavní partneři / Mediální partneři

Copyright © 2024 Superbrands CZ